Brand Hero

Lakeland Europe Blog – Nederlands

Lakeland Europe Blog Lakeland Europe Blog – Français Lakeland Europe Blog – Deutsch Lakeland Europe Blog – española Lakeland Europe Blog – Italiano Lakeland Europe Blog – Nederlands Lakeland Europe Blog – Polski
 English  Français  Deutsch  española  Italiano  Nederlands  Polski

Kunt u erop vertrouwen dat uw Type 3 chemisch beschermend kledingstuk werkelijk  van het Type 3 is?

Nu kledingstukken met beperkte levensduur steeds populairder worden – vaak aan steeds lagere prijzen, is het belangrijk dat u werkelijk krijgt wat u verwacht dat u krijgt – in het bijzonder in het geval van Type 3, waarbij bescherming essentieel is. Toch wijzen de details van sommige onlangs geïntroduceerde kledingstukken er mogelijk op dat ze niet helemaal bieden wat op het label staat… toch niet zoals u het waarschijnlijk zou interpreteren… en mogelijk maakt u gebruik van één van deze kledingstukken…

Type 3 vereist een superieur coverall ontwerp – in het bijzonder betreffende de sluiting vooraan. Op dit niveau moet het kledingstuk bescherming bieden tegen een gevaarlijke chemische stof, maar in het bijzonder tegen sterke en gerichte stralen onder druk van die chemische stof. Bijgevolg is de CE Type test veeleisend en het komt vaak voor dat het kledingstuk de eerste keer niet slaagt voor deze test – wat tot gevolg heeft dat de fabrikant aanpassingen moet doorvoeren in het ontwerp zodat het kledingstuk de volgende keer wel slaagt. Dit is positief. Het garandeert dat kledingstukken aan een minimumstandaard voldoen.

blog_image_-_to_tape_or_not_to_tape_-_flemish.jpgMaar sommige onlangs gecertificeerde kledingstukken hebben echter gebruik gemaakt van wat soms wordt omschreven als een "snelle oplossing", om toch te slagen voor de test, in de plaats van het ontwerp van het kledingstuk te verbeteren, en hoewel dit geen afbreuk doet aan de norm, moeten gebruikers zich bewust zijn van de werkelijke situatie met betrekking tot de bescherming die een dergelijk pak aanbiedt en in welke omstandigheden.

Tape of geen tape? Dat is de vraag...

Voor het type-testen van afgewerkte kledingstukken (hetzij type 3, 4, 5 of 6) is het reeds langer de gewoonte om een kleeftape te gebruiken voor het verzegelen van de naden tussen de coverall en overige PPE die tijdens de test wordt gebruikt; tussen mouwen en handschoenen, enkels en laarzen en tussen kap en gezichtsmasker. Het zou onpraktisch zijn om dit niet te doen, aangezien alle kledingstukken hoogstwaarschijnlijk niet zouden slagen zonder deze tape. En het gebruik van tape waar dit gebruikt is (of gebruikt moet worden) moet duidelijk aangegeven worden in de Gebruikersinstructies.

Maar, bij sommige kledingstukken die onlangs gecertificeerd werden, staan er verklaringen in de Gebruikersinstructies die aantonen dat er een stap tijdens het testen wordt uitgevoerd die nog wat verder gaat. Namelijk dat de extra tape niet alleen op verbindingen met andere PPE wordt gebruikt, maar ook om de ritsflap af te dekken.

Met andere woorden: er werd tape aangebracht over de volledige lengte van de ritsflap om te slagen voor de Type 3 test.

Dit is niet hetzelfde als tape aanbrengen over verbindingen met andere PPE.  Deze verbindingen vormen geen integraal deel van de PPE die getest wordt en het is in de "werkelijke wereld" normaal om dergelijke tape bij kritieke toepassingen aan te brengen. Maar de sluiting van de rits vooraan op het kledingstuk VORMT een integraal deel daarvan en WORDT beoordeeld in de test. Dus, door er tape aan toe te voegen, voegt men extra bescherming toe aan het kledingstuk zelf en zonder deze toevoeging zou het kledingstuk falen en bijgevolg biedt het GEEN type 3 bescherming.

Ik aarzel om de zin te gebruiken - maar in dit geval lijkt het me zeer toepasselijk - is dit niet gewoon "een pleister over het probleem kleven, zonder het werkelijke probleem aan te pakken…”?

Betekent dit dat het kledingstuk geen echte Type 3 kledingstuk is? Nee, omdat een erkende instantie een certificaat heeft afgeleverd dat het dit wel is. Maar dat is niet de hoofdvraag. De hoofdvraag is “biedt het kledingstuk de bescherming die een gebruiker vereist?” Gebruikers kunnen en moeten dit voor zichzelf uitmaken – maar met volledige kennis over de bescherming die het kledingstuk biedt volgens de tests waaraan het kledingstuk werd onderworpen en in welke omstandigheden… inclusief of de rits al dan niet is afgeplakt met tape...

Het werkelijke probleem

Types_image.jpgMijn bezorgdheid is dat gebruikers doorgaans niet de details van de Gebruikersinstructies lezen en zich er niet bewust van zijn dat, hoewel het kledingstuk het label Type 3 heeft gekregen, het ALLEEN Type 3 is, wanneer extra tape wordt aangebracht over de ritsflap. Dit zal uiteindelijk enkel na zeer zorgvuldig lezen duidelijk worden.

De werkelijke onzin hiervan wordt duidelijk indien u overweegt dat sommige kledingstukken die momenteel uitsluitend gecertificeerd zijn tot Type 4, waarschijnlijk zouden slagen voor een Type 3 test, indien hier en daar wat tape werd aangebracht. En we kunnen de lijn nog verder doortrekken… sommige Type 6 kledingstukken zouden waarschijnlijk slagen voor Type 3 indien extra tape werd aangebracht over de ritsflap en over alle naden… want is dit niet precies wat we doen bij de productie van Type 3 kledingstukken…? Ja dat klopt… maar we doen het in de fabriek, in de plaats van net voor een Type test, om te kunnen slagen…

Voor alle duidelijkheid, niemand suggereert hier iets dubieus of illegaal. Deze kledingstukken werden goedgekeurd door goedgekeurde instanties - zonder twijfel op de basis dat het afplakken met tape wordt aangegeven in de Gebruikersinstructies. Maar het is echter onze ervaring dat veel gebruikers de details van de Gebruikersinstructies niet lezen en zich er mogelijk niet bewust van zijn dat het kledingstuk uitsluitend Type 3 is, indien de ritsflap ook is afgeplakt met tape. Dit kan een probleem vormen en ik ben van mening dat fabrikanten dit duidelijker moeten aangeven, en dit niet zomaar in de Gebruikersinstructies mogen opnemen. Het is essentieel dat gebruikers van chemische pakken zich volledig bewust zijn van de bescherming die geboden wordt, zoals aangegeven op het label.

© 2016 Lakeland Inc. All Rights Reserved.